10/8/2020

Vrijheid in 2020

Vrijheid in handel, wandel en gedrag. Wat zullen er juist in deze tijd totaal verschillende gedachten en gevoelens zijn bij vrijheid. Hoe vrij is onze handel en wandel nog en hoe vrij zijn wij in onze gedragingen? De Corona crisis is nu ruim vijf maanden realiteit in ons land en het beperkt ons. Ingrijpend!

Hoe gaan wij hiermee om? Hoeveelheid vrijheid geven wij aan onze omgeving door de problemen die we ondervinden. En hoeveel vrijheid gaven wij voordat deze crisis er was.

De handel staat internationaal sterker onder druk als ooit tevoren, maar nationaal ontstaat er meer ruimte. Met de wandel gaat het ook niet slecht; veel mensen trekken er op uit om, op veilige afstand van elkaar,de benen te strekken. En onze gedragingen; misschien weten we nog niet goed hoe we die moeten duiden, omdat we stilgezet worden en veel stof én tijd tot nadenken hebben.

Inspiratie
Laten we eens kijken naar inspirerende personen die grotere crises hebben meegemaakt dan wij die nu beleven. En hoe zij ons voor zijn gegaan. Zo memoreerde de Koning gisteravond, in een historische toespraak, Jules Schelvis. Jules had als jood de vernietigingskampen overleeft en bleef vertrouwen in het goede in mensen. Wat een held, wat een voorbeeld!

Vrijheid valt of staat met de vrijheid die wij aan elkaar geven.Essentieel ten aanzien van menswaardigheid. De komende tijd zal de vrijheid verder onder druk komen te staan. Zijn wij innerlijk veerkrachtig en fysiek wendbaar genoeg om daar goed mee om te gaan? Ik geloof van wel, omdat we al eerder een weg zijn ingeslagen die we willen vervolgen. Omdat er veel in ons is opgebouwd dat steeds zichtbaarder wordt.

Het gaat niet vanzelf. Onze belangrijkste challenges voor de komende tijd zijn:

  1. Leren om angst los te laten.
  2. Innovatie, kennis en ervaring delen.

Fijne (bevrijdings)dag!